18 Νοε 2010

Γαρύφαλλο στον φάκελο..

by no_neutral
*updated*

.. και πονηριά στο μάτι..


Γαρύφαλλο αντί για ψηφοδέλτιο βρέθηκε σε έναν από τους φακέλους στην κάλπη χωριού του πρώην Δήμου Σοφάδων. Ο ψηφοφόρος μάλλον έπραξε διαισθητικά, προβλέποντας τον "πένθιμο χαρακτήρα" των "νεκρών" αυτοδιοικητικών εκλογών. "Ψηφοφόροι - ζόμπι" με έτοιμα φακελάκια στην τσέπη ψήφισαν κομματικά, ρουσφετολογικά και οικογενειοκρατικά, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άφησε τους προηγούμενους (τους ψηφοφόρους - ζόμπι) ν' αποφασίσουν για λογαριασμό του απέχοντας.

Όπως ήταν λογικό, η παραπάνω ψήφος προσμετρήθηκε στα άκυρα, τα οποία στάθηκαν αφορμή φέτος να αποκαλυφθεί μια πολυετής ψηφοθηρική τακτική που κυριαρχεί στους Σοφάδες. 

Όλοι είχαν ακούσει γι' αυτό, αλλά λίγοι μπορούσαν να το αποδείξουν. Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια, υποψήφιοι δήμαρχοι και κομματάρχες εξαγοράζουν την ψήφο των τσιγγάνων έναντι χρηματικού αντιτίμου. Οι επίδοξοι υποψήφιοι, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική δυσχέρεια των αθίγγανων και την έλλειψη μορφωτικού επιπέδου, άρα και πολιτικής συνείδησης, παραβιάζουν ανενδοίαστα όχι μόνο το νομικό πλαίσιο περί εκλογών, αλλά κυρίως το ηθικό. Κατά παράδοση, οι κομματάρχες συλλέγουν τις ταυτότητες των αθίγγανων ως εγγύηση, αφού έχουν επιβεβαιωθεί ότι θα ψηφιστούν μαζικά, μετά από συμφωνίες με τις “μεγάλες οικογένειες”, που έχουν ιδιαίτερη ισχύ στον καταυλισμό. Ο εκάστοτε αθίγγανος με την προσέλευσή του στο εκλογικό τμήμα παραλαμβάνει την ταυτότητά του μαζί με το προσυμφωνηθέν ψηφοδέλτιο και το χρηματικό ποσό. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα της φετινής εκλογικής διαδικασίας, εξαιτίας των περιφερειακών εκλογών, θορύβησε τους δολοπλόκους υποψηφίους. Φοβούμενοι την μεγάλη πιθανότητα οι αθίγγανοι να μπερδέψουν το ποιο ψηφοδέλτιο πηγαίνει που (δημοτικό και περιφερειακό), προτίμησαν να εξασφαλίσουν με κάθε κόστος την δική τους επιτυχία, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα των περιφερειακών υποψηφίων. Έδωσαν λοιπόν δύο φακέλους που περιείχαν το δικό τους ψηφοδέλτιο και ζήτησαν από τους τσιγγάνους να ρίξουν από έναν σε κάθε κάλπη, μην έχοντας την στοιχειώδη νοημοσύνη να αντιληφθούν ότι αυτό θα αποτελούσε και το μεγαλύτερο αποδεικτικό στοιχείο εναντίων τους. Έκπληκτα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών αντίκρισαν 2.007 δημοτικά ψηφοδέλτια στην κάλπη των περιφερειακών κατά την καταμέτρηση. Το highlight της βραδιάς ήταν όταν αρκετοί αθίγγανοι διαμαρτύρονταν ότι τα εικοσάευρα που έλαβαν ήταν πλαστά, ενώ δήλωναν ότι δεν ψήφισαν κανέναν από τους δύο πολυμήχανους υποψηφίους. 
Και μετά απορούμε γιατί δεν γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την ομαλή ένταξη αυτών των ανθρώπων στο κοινωνικό σύνολο της περιοχής. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την απόκτηση στοιχειώδους μορφωτικού επιπέδου και παιδείας καταρχήν και την συνακόλουθη βελτίωση των άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους, μέσω της εισχώρησής τους στην αγορά εργασίας. Φυσικά αυτό το σενάριο θα ήταν καταστροφικό για τους τοπικούς άρχοντες. Τους είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγχουν και να χειραγωγούν μια αμόρφωτη και πεινασμένη μάζα, ενώ πολλές φορές την χρησιμοποιούν για να στρέψουν τα βλέμματα των σοφαδιτών μακριά από την ανικανότητα και την τακτική τους “τρώω ό,τι προλάβω”. Οι οποίοι σοφαδίτες βέβαια δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Το μόνο που τους διακρίνει είναι ο φρενήρης εκλογικός φανατισμός με απώτερο σκοπό να εκλεγεί ο μπατζανάκης/ ρουσφετολόγος/ πασοκτζής ή νεοδημοκράτης δήμαρχος της επιλογής τους ενώ χαίρονται και κομπάζουν όταν οι αστυνομικές αρχές της περιοχής μετά από υπερπροσπάθειες και προσωπική θυσία.. (μη χέσω) συλλαμβάνουν άλλον έναν έκνομο τσιγγάνο. Τι περιμένετε; Να συνεχίσουν να ζουν πεινασμένοι, αμόρφωτοι, κοινωνικά υποβαθμισμένοι και αποκλεισμένοι, αντιμέτωποι καθημερινά με ρατσιστικές επιθέσεις ΚΑΙ ως καθωσπρέπει νομοταγείς πολίτες; Επίσης είναι οι μοναδικοί παράνομοι; Προς τα που κλείνει το βαρόμετρο της παρανομίας; Προς τον πεινασμένο και αμόρφωτο μικροεγκληματία τσιγγάνο ή προς τον περιπολού μορφωμένο, σίγουρα χορτασμένο  μεγαλοεγκληματία τοπικό άρχοντα μετά της αυλής του φυσικά;
Γιατί δεν σταματάτε για λίγο να σκέφτεστε τόσο κοντόφθαλμα; Αναλογιστήκατε ποτέ ότι αντί να τους βλέπετε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου (οι τσιγγάνοι μας πείραξαν πανάθεμά μας, διαφορετικά θα παρουσιάζαμε αλματώδη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη..), θα μπορούσατε να υποστηρίξετε κάθε τρόπο δραπέτευσής τους από αυτόν τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν καταδικαστεί εδώ και χρόνια; Φαντάζεστε πόσο καλύτερη θα ήταν η καθημερινότητα και γι' αυτούς αλλά και για σας; Πόσο δημιουργικά θα μπορούσε να “χρησιμοποιηθεί” αυτό το ζωντανό και διψασμένο για ζωή πλήθος; Πόσο θα ξανάνιωνε αυτός ο παρηκμασμένος και εγκαταλελειμμένος τόπος με την ουσιαστική συμμετοχή των τσιγγάνων στον ιστό της κωμόπολής των Σοφάδων; Τα σχολεία θα σταματούσαν να ερημώνουν χρόνο με τον χρόνο. Οι δρόμοι και οι πλατείες θα αντηχούσαν με φωνές και γέλια. Θα καταπολεμούνταν έτσι αυτή η καταθλιπτική εικόνα ερήμωσης που εξαπλώνεται παντού. Έχετε περάσει πότε από τον καταυλισμό των τσιγγάνων; Είναι διαρκώς όλοι τους στο δρόμο. Ακούς φωνές και γέλια, στήνουν αυτοσχέδιους χορούς και τραγούδια απ' το τίποτα. Κανείς δεν κάθεται απομονωμένος και αποχαυνωμένος στο σπίτι του μπροστά από μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή. Βγαίνουν, περπατάνε, συζητούν, διαφωνούν, γλεντάνε, πενθούν, χορεύουν, τραγουδάνε και παίζουν μουσική, μεθάνε και ξεχνούν να πάνε στο χωράφι να σκαλίσουν την επόμενη μέρα.. ΖΟΥΝ! Και ζουν με πάθος και λαχτάρα για ζωή. Η κουλτούρα τους έχει πολλά να μας διδάξει. Σε αρκετά θέματα βάζει τα γυαλιά στον δυτικό πολιτισμό. Γιατί να μην “ξεδιαλεχτούν” προσεκτικά αυτά τα θετικά στοιχεία του πολιτισμού τους και να προσμηχθούν με τον δικό μας; Για να είμαστε ρεαλιστές και να πετύχει αυτό το μοντέλο βέβαια θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική ανταλλαγή. Να υιοθετήσουμε δηλαδή εμείς τα καλύτερα στοιχεία τους κι αυτοί απ' την πλευρά τους να υιοθετήσουν (με την καθοδήγησή μας) τα δικά μας στοιχεία που θα ανυψώσουν το επίπεδό τους σε όλους τους τομείς. Με λίγα λόγια.. θέλει αρετή και τόλμη. Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Αλλά σίγουρα δεν είναι και ακατόρθωτο.

Ίσως όλα αυτά ακούγονται ονειροπόλα και μη πραγματοποιήσιμα σε κάποιους.
Το μόνο που έχω να αντιτάξω σ' αυτούς που θα σπεύσουν να χρησιμοποιήσουν το παραπάνω επιχείρημα είναι τα εξής και θα 'θελα μ' αυτόν τον τρόπο να κλείσω:

μτφ: Άσχετα με το τι σας λένε οι άνθρωποι, τα λόγια και οι ιδέες μπορούν ν' αλλάξουν τον κόσμο.


( μτφ: Αν κάποιος λέει: "Αυτό είναι αδύνατο", θα πρέπει να το εκλάβετε ως: "Σύμφωνα με την πολύ περιορισμένη εμπειρία μου και την στενόμυαλη αντίληψή μου της πραγματικότητας, αυτό είναι αρκετά απίθανο") 
Trust me, αφού είναι δυνατό να υπάρξει "βουκολικό dnb".. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ.
remix by dj anarxx, also listen to wildflower

food
Μάθετε για την ιστορία των τσιγγάνων εδώ

Δείτε επίσης:

i can see it coming.. (επιλέξτε την εκπομπή "Ο διωγμός των τσιγγάνων)

Τα 'χει πει καλύτερα ο Θανάσης Τριαρίδης  εδώ κι εδώ 

Roma στη μεγάλη οθόνη:

 Latcho Drom! – Καλό Δρόμο!
μια από τις πολλές ταινίες του -επίσης τσιγγάνικης καταγωγής- σκηνοθέτη Tony Gatlif
που ασχολείται με τους τσιγγάνους στην Ευρώπη

αφιέρωμα ταινιών για τους Ρομά

και φυσικά το Time of the gypsies του Εμίρ Κουστουρίτσα :

http://www.youtube.com/watch?v=1cyBXPMurJY

Συμμαχικές δυνάμεις
Υπάρχουν ακόμα χαμογελαστοί τσιγγάνοι;
Στον καιρό των τσιγγάνων

* σχετικό άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη με τίτλο: “Ο καιρός των εξαγορασμένων τσιγγάνων”

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=tNfXLtasb5A&NR=1

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό άρθρο. Αυτός που το έγραψε είναι από Σοφάδες; Έχει τη δυνατότητα να δουλέψει πάνω σ' αυτά που λέει;

no_neutral είπε...

Ευχαριστώ. Φυσικά και είμαι από Σοφάδες. Τι εννοείς να δουλέψω πάνω σ' αυτά που λέω; Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος/ -η;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση και ειδικά επειδή προέρχεται από κάτοικο της περιοχής... Σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί με ανοιχτά μυαλά ευτυχώς ακόμα, που έχουν τη διάθεση να δουν τα πράγματα λίγο πιο δημιουργικά και αλληλέγγυα. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να αλλάξουν τα μυαλά της πλειοψηφίας βέβαια...
(Anakata-dyomenh από ΣΧΣ)

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια από 26-11-10. Για τον συντάκτη του άρθρου.
Με τη φράση να δουλέψεις πάνω σ'αυτά που λες εννοω ότι, οι προβληματισμοί σου και οι προτάσεις σου δείχνουν πως γνωρίζεις αρκετά για τους τσιγγάνους. Αναρωτήθηκα λοιπόν μήπως εργάζεσαι σε κάποιο τομέα σχετικό π.χ. δάσκαλος στο σχολείο τους. Θα θελα πάντως να γνωριστούμε αν γίνεται γιατί με ενδιαφέρει το θέμα. Αν θέλεις επικοινωνισε μαζί μου στο mail m_tsialk@yahoo.gr

no_neutral είπε...

Δεν εργάζομαι σε κάποιον τομέα που σχετίζεται με τους τσιγγάνους. Όντας από Σοφάδες έχω μεγαλώσει μαζί τους, είναι κομμάτι των βιωμάτων και των εμπειριών μου. Με λυπεί πολύ το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί μια λύση για να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες διαβίωσής τους. Αντιθέτως, αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα για τα προβλήματα της περιοχής, κατηγορία εντελώς αβάσιμη. Ωστόσο με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχουν ευαισθητοποιημένα άτομα με καλές -ελπίζω- προθέσεις. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων μου.

no_neutral είπε...

Anakata-dyomenh,

Σ' ευχαριστώ κι από εδώ έστω και καθυστερημένα. Ανταποδίδω. Πολύ συγκινητική και η δική σου σχετική ανάρτηση. Όσο για την πλειοψηφία, in people (?) we trust, in hope we believe. Κι όταν γράφω people, αναφέρομαι στους ανθρώπος με την καθολική σημασία της έννοιας και όχι στους αυτοαποκαλούμενους "μικρούς θεούς". Ας ελπίσουμε ότι θα αρθεί η συνήθεια του μιμητισμού των πολλών και θα αντικατασταθεί με την κριτική σκέψη και δράση, για να υπάρξουν χαμογελαστοί τσιγγάνοι.

Δημοσίευση σχολίου

Σxολίασε