16 Απρ 2009

Πλίθινο χωριό στους Σοφάδες


by the_chief

Πλίθινο χωριό σχεδιάζεται στον κάμπο της Καρδίτσας! Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη τουριστική μονάδα που θα έχει την μορφή ενός μικρού καραγκούνικου χωριού, που θα χτιστεί με την τυπική αρχιτεκτονική του Θεσσαλικού κάμπου του προηγούμενου αιώνα. Τα κυρίαρχα δομικά υλικά θα είναι απλά και «φυσικά» όπως: τα «πλιθιά» (ωμοί πλίνθοι), η πέτρα, το ξύλο και το κεραμίδι. Ωστόσο, το «πλίθινο χωριό» θα είναι προσαρμοσμένο πλήρως στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής τηρώντας τα ανθρώπινα «μέτρα» και εξασφαλίζοντας την πλέον φιλική σχέση με το περιβάλλον. Τα κτίρια, κατά την παραδοσιακή καραγκούνικη αρχιτεκτονική, θα είναι κυρίως ισόγεια και κάποια διώροφα, ενώ συνολικά η διαμόρφωση της μονάδας θα θυμίζει ένα μικρό παραδοσιακό καραγκούνικο χωριό με τους πλίθινους αυλόγυρους, την πλατεία στο κέντρο με την εκκλησιά το καφενείο, τον φούρνο, τους παραδοσιακούς τεχνίτες αλλά και το ουζερί, το εστιατόριο, το ζαχαροπλαστείο, το μπαρ, τα λουτρά (spa), το βιβλιοπωλείο, τον συνεδριακό χώρο όλα αυτά δεμένα μεταξύ τους αρμονικά δίχως υπερβολές. Το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα θα είναι σαν ένα ζωντανό μουσείο όπου ο επισκέπτης θα αισθάνεται εντελώς άνετα σε πλήρη αρμονία με τη γη και τη φύση και θα είναι το ίδιο ένας πόλος έλξης όλων των επισκεπτών της Δυτικής Θεσσαλίας. Θα είναι ένα συγκρότημα κτιρίων που θα δένει τον επισκέπτη με το αρχιτεκτονικό παρελθόν και θα του δίνει τη δυνατότητα να ξαναανακαλύψει την αξία της πλίθινης δόμησης. Θα προσελκύει ανθρώπους που αγαπούν τη φύση, οικογένειες που θα θέλουν να δείξουν της αξία της παράδοσης στα παιδιά τους, ανθρώπους με περιβαλλοντικές ευαισθησίες αλλά και ανθρώπους που θέλουν ποιοτικές υπηρεσίες. Σίγουρα δεν θα απευθύνεται στον μαζικό τουρισμό που γεμίζει τις παραλίες των πολυσύχναστων νησιών μας και που θέλει πλαστικό γρήγορο και φθηνό φαγητό. Το «πλίθινο χωριό» θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες διαμονής - όχι απαραίτητα ακριβές - όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να γευτεί ντόπιες παραδοσιακές γεύσεις και να απολαύσει προϊόντα ποιοτικά, προερχόμενα κυρίως από την Θεσσαλική γη.
Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής κινητοποίησης για περιβαλλοντικά ζητήματα, η αρχιτεκτονική μπορεί να παραμείνει ή να γίνει ένα εργαλείο φιλικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς. Το «πλίθινο χωριό» σχεδιάστηκε με στόχο την αποφυγή του εύκολου και συνήθως αδιέξοδου αφορισμού «ό,τι κτίζεται είναι περιβαλλοντικά επιβλαβές». Η δόμηση είναι αναπόφευκτη, μπορεί όμως να γίνει με τέτοιο τρόπο που να πείθει, ότι η αισθητική και το περιβάλλον είναι έννοιες συγκοινωνούσες ακόμη και στις τολμηρότερες εκφάνσεις της περιπετειώδους σχέσης τους.
Οι εμπνευστές του «πλίθινου χωριού», επιχείρησαν τον σχεδιασμό του παραδοσιακού τουριστικού οικισμού στο Δήμο Σοφάδων, για να αναδείξουν την ιδέα, ότι ακόμη και ένα μεγάλο έργο, με ιδιαιτερότητες τόσο λειτουργικές, όσο και αισθητικές, μπορεί να κατασκευαστεί με ταπεινά υλικά, φιλικά στο περιβάλλον και το κυριότερο στο μέτρο του ανθρώπου.
Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται σε εκδήλωση που οργανώνουν Ο Δήμος Σοφάδων και η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝΚΑ Α.Ε.) στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) το απόγευμα της Τετάρτης (6.30 μμ) στις 22 Απριλίου
Τεχνικά στοιχεία
Το διαθέσιμο οικόπεδο, εμβαδού 53.000 m2, βρίσκεται επί της Ε.Ο. Καρδίτσας - Αθηνών, μεταξύ της πόλης των Σοφάδων και του Τοπικού Διαμερίσματος Μασχολουρίου, είναι επίπεδο και έχει πρόσβαση από επαρχιακό δρόμο. Η προτεινόμενη τουριστική μονάδα καταλαμβάνει μια οικοδομήσιμη επιφάνεια 4.290 τ.μ. και έχει δυναμικότητα 42 δωματίων με 84 κλίνες. Το συνολικό ποσό της προτεινόμενης επένδυσης εκτιμάται στα 5.000.000€ . Η μονάδα θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα
Υπεύθυνοι επικοινωνίας
Αντιγόνη Κατσάρα, Δήμος Σοφάδων, τηλ. 24433 53202
Λαμπρινή Τριάντου, Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ τηλ. 24410 42363
Πηγή : http://www.karditsanews.gr/

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μακαρι να υλοποιηθεί το σχέδιο.θα τονωθεί η αγορά του τόπου μας και θα αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή.

Δημοσίευση σχολίου

Σxολίασε