8 Μαρ 2011

Αυτό που θέλουν οι γυναίκες

by no_neutral

Υπάρχουν γυναίκες που ζητάνε πολλά..



.. κι άλλες που ονειρεύονται τα αυτονόητα.
[05:04 - 07:42]

Αλλά στερούνται επιλογών.


Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. [..] Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων."

6 Μαρ 2011

Καρναβάλι σαν όνειρο

Ο καιρός των μασκαράδων

by the_chief, no_neutral
πηγή: facebook

Καλό Καρναβάλι!
photo by Babis Papadopoulos

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον δήμαρχο για την ευγενική χορηγία της μάσκας, που προέκυψε ως -πασίδηλα κατόπιν ωρίμου σκέψεως- αντίδραση στην κριτική που δέχτηκε για τις επικοινωνιακές τακτικές που ακολουθεί.


4 Μαρ 2011

The gangs of Sofades

by the_chief

"Αποκριάτικος επικοινωνιασμός"*

1. “Στο ήμισυ περιορίζει τις δαπάνες των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων η δημοτική αρχή Σοφάδων η οποία εναρμονίζεται με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες. Ωστόσο, πως ακριβώς επωφελούνται οι πολίτες με την κατάργηση της κυριακάτικης καρναβαλικής παρέλασης, που έδινε τεράστια ώθηση στην κίνηση της τοπικής αγοράς;




2. Δύο μήνες παραμένουν απλήρωτες οι καθαρίστριες που απασχολούνται στις σχολικές μονάδες του Δήμου Σοφάδων ελλείψει ενός κωδικού. Το “τεχνικό” πρόβλημα αναδεικνύεται αριστοτεχνικά λίγο πριν την υπερβολικά καθυστερημένη επίλυσή του. 



3. Οδηγίες για την αξιοποιήση κοινοτικών κονδυλίων έλαβε ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος, κατά την πρώτη του συνάντηση με την υπερπεριφερειάρχη κα Γερακούδη. Ως μέγιστη πρωτεραιότητα τέθηκε η ύδρευση της ανατολικής πλευράς από τη Λίμνη Σμοκόβου.






5. Μήνυση κατ' αγνώστων υπέβαλλε ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπυλος εξαιτίας της διάρρηξης που έγινε ξημερώματα Κυριακής στο 4ο Νηπιαγωγείο Σοφάδων που έχει έδρα στον παλιό Τσιγγάνικο οικισμό. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε την εξής δήλωση: “Η καθημερινή σκληρή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η παραβατικότητα στην περιοχή μας ανθοφορεί ανεμπόδιστα. Δε θα κουραστώ να επισημαίνω καθημερινά και σε όλους τους τόνους ότι οι συνδημότες μου και οι περιουσίες τους είναι ανασφαλείς στις ορέξεις όλων εκείνων των συγκεκριμένων ομάδων που αρέσκονται να λεηλατούν. Στην περιοχή μας είναι βέβαιο χρειάζεται ενίσχυση της αστυνόμευσης.”

Τα συμπεράσματα δικά σας.


*ο τίτλος έχει κλαπεί από το ομότιτλο κείμενο του Νίκου Ξυδάκη περί της προπαγανδιστικής επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης. Κάτι μου θυμίζει.. 

1 Μαρ 2011

Τα βρώμικα ποτάμια..

by no_neutral
πηγές: trt, UnderWaterSite

.. ενός ακάθαρτου πολιτισμού.

photo: Elena Kalis

Οι κάτοικοι ρυπαίνουν:

"Ελλιπής έχει χαρακτηριστεί η οικολογική κατάστατη του Σοφαδίτη ποταμού, τα νερά του οποίου καταλήγουν στον Πηνειό επιβαρύνοντάς τον, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως προκύπτει από το πόρισμα των μελετών, τα νερά του ποταμού υποβαθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τις γεωργικές δραστηριότητες, οι οποίες ξεπερνούν κατά περίπου τριάντα τοις εκτατό τα όρια που έχουν θέσει ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των επιφανειακών υδάτων."
  
Οι αρχές αδιαφορούν:

Είκοσι χρόνια έχουν να καθαριστούν όλα τα ποτάμια του νομού Καρδίτσας.



Οι συνέπειες κατακλύζουν:

Ποιός μπορεί να ξεχάσει τη μεγάλη πλημμύρα του '94, που κατέστρεψε περιουσίες αρκετών σοφαδιτών και κυρίως ανέδειξε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος;


Το βίντεο προβλήθηκε στα Καραϊσκάκια 2009. Θέμα των εκδηλώσεων ήταν η καταστροφή του περιβάλλοντος. 


Αφού ο άνθρωπος κατάφερε να προκαλέσει όλη αυτή την καταστροφή, είναι σίγουρα ικανός και να τη διορθώσει.

Πώς;

  • Με την ενημέρωση, με σκοπό την συνειδητότητα των επιμέρους ευθυνών. Η αρχή της λύσης ενός προβλήματος είναι η αναγνώρισή της ύπαρξής του.
  • Με την ουσιαστική μέριμνα των αρχών, θωρακίζοντας αντιπλημμυρικά την περιοχή.
  • Αλλά κυρίως μέσω της παιδείας, “θωρακίζοντας” τις επερχόμενες γενιές με περιβαλλοντική συνείδηση.

Αυτοί θεωρώ είναι οι κύριοι τρόποι για να σταματήσουν να γεννιούνται παιδιά μέσα στα σκατά. Σκατά που εμείς δημιουργήσαμε γι' αυτά, χωρίς αυτά. 


photo: Elena Kalis