30 Οκτ 2010

"Στης Λαρίσης το ποτάμι.."

by the_chief


Δημοσίευμα από τον Νέο Αγώνα:

Τα νερά του Σοφαδίτη ρυπαίνουν τον Πηνειό
Προβληματική κρίνεται η οικολογική κατάσταση του ποταμού σύμφωνα με μελέτες

Ελλιπής χαρακτηρίζεται η οικολογική κατάσταση του ποταμού Σοφαδίτη, τα νερά του οποίου καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα των μελετών, τα νερά του ποταμού υποβαθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τις γεωργικές δραστηριότητες, οι οποίες ξεπερνούν κατά περίπου τριάντα τοις εκτατό τα όρια που έχουν θέσει ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των επιφανειακών υδάτων. Τα νερά του Σοφαδίτη, πηγάζουν από τη φραγμαλίμνη του Σμοκόβου Καρδίτσας και καταλήγουν στον Πηνειό, η οικολογική ποιότητα του οποίου επηρεάζεται άμεσα.
Χημικές αναλύσεις: Κατά το 2009, επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν, εκτός από χημικές αναλύσεις και βιολογικές μετρήσεις στον Σοφαδίτη. Οι τιμές των μετρήσεων σε όλους τους σταθμούς κατά μήκος του ποταμού – έδειξαν ότι ξεπεράστηκαν κατά πολύ τα όρια σε νιτρώδη και μονιακά στοιχεία που θέτουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, την υποβάθμιση του πόσιμου νερού. Το 2015 αποτελεί ορόσημο για τη χώρα μας και όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς μέχρι τότε οφείλουν να εφαρμόσουν την οδηγία στο πλαίσιο 2000/60/ΕΚ που θέτει ως στόχο την επίτευξη της καλής οικολογικής κατάστασης των επιφανειακών υδάτων.

Πηνειός:
Επίσης ο Πηνειός ποταμός, έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα και τα νερά του είναι ακατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση. Αυτό υποστηρίζει ο Νικήτας Μυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας “Διαχείριση υδάτινων πόρων”.
“Το υδατικό δυναμικό του δέχεται εδώ και σαράντα χρόνια τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή πίεση για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών, συγκριτικά με τα υπόλοιπα διαμερίσματα της χώρας, και αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αδιέξοδης και εχθρικής προς το περιβάλλον πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, έχοντας φτάσει να καταναλώσει το 25% του νερού που καταναλώνεται σε όλη τη χώρα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Μυλόπουλος.
Δέχεται τονίζει ο κύριος Μυλόπουλος αστικά λύματα πόλεων και κωμοπόλεων “με χωματερές δίπλα ή και μέσα στην κοίτη”, βιομηχανικά απόβλητα (μεταξύ των οποίων και τα χημικά απόβλητα ορισμένων χημικών βιομηχανιών), κτηνοτροφικά απόβλητα (ποιμνιοστάσια, χοιροστάσια, βουστάσια), γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα (υπολογίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιούνται διακόσιες τριάντα χιλιάδες τόνοι λιπάσματα και δύο χιλιάδες τόνοι φυτοφάρμακα). Οι συγκεντρώσεις τόσο των φωσφορικών όσο και των νιτρικών υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτερο επιτρεπτό όριο για τα επιφανειακά νερά, και σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κολοβακτιριοειδών αποδεικνύουν ότι ο Πηνειός έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα και τα νερά του είναι ακατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση”.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Φίλων Πηνειού, τα νερά του ποταμού έχουν πληγεί από την πολύμορφη και δύσκολα ελεγχόμενη ρύπανση, με αποτέλεσμα το μόνο τμήμα του ποταμού που διατηρείται σε καλή κατάσταση να είναι εκείνο στις πηγές και την κοιλάδα των Τεμπών (λόγω των πηγών). Αυτό προκύπτει άλλωστε από τις επιστημονικές μελέτες.
Ο Πηνειός δυστυχώς δεν έτυχε της προσοχής και της φροντίδας της πολιτείας, με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες για έργα και ενέργειες την δεκαπενταετία που πέρασε, που θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση του αποτελεσματικού ελέγχου των πηγών ρύπανσης. Σήμερα το ποτάμι παρουσιάζει έντονα τα σημάδια αυτής της συνεχόμενης κακοποίησης, τονίζουν τα μέλη του παραπάνω Συλλόγου επικαλούμενα σχετικές έρευνες.

Δημοσίευμα από τον Πρωινό Τύπο:

"Το όνειρο της τελευταίας δωδεκαετίας  όλων των Δημοτικών αρχών και του συνόλου των Δημοτών της Πόλης των Σοφάδων και του Τ.Δ Μασχολουρίου, γίνεται πραγματικότητα.
Ένα έργο πνοής, τόσο για υγιεινότερες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, αλλά και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Έπειτα από μια δύσκολη πορεία με την ένταξη και απένταξη του έργου από το Ταμείο Συνοχής, φθάσαμε έστω και στο τέλος της τρίτης θητείας μας, στο τελικό στάδιο, με την ένταξη του έργου στο Ε.Π.ΠΕ.Ρ.Α.Α και της δημοπράτησής του.
Την περασμένη Τρίτη 26/10/2010 δημοπρατήθηκε το έργο του Δικτύου Ακαθάρτων και την μεθεπόμενη Τρίτη 11/11/2010 δημοπρατείται ο Βιολογικός καθαρισμός. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες με το πέρας του ελέγχου τυχών δικαιολογητικών, την εκδίκαση των ενστάσεων και την ανάδειξη του τελικού μειοδότη.
*Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της σημερινής Δημοτικής Αρχής που ετέθει από τις αρχές του έτους 1998, εστέφθη με πλήρη επιτυχία. Είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας, με προϋπολογισμό πλέον των 10 εκ.ευρώ και είναι το μεγαλύτερο έργο που θα υλοποιηθεί στο Δήμο Σοφάδων. Αφήνουμε μια σοβαρή παρακαταθήκη στην επόμενη Δημοτική Αρχή, με την ευχή και την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να υποστηρίξει και να φέρει σε πέρας αυτό το τόσο σημαντικό για το Δήμο Σοφάδων έργο.
 Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συνεργάτες μου που συνέβαλαν τα μέγιστα σ΄αυτή την προσπάθεια, ελπίζοντας ότι θα συνεχίσουν με αμείωτο ενδιαφέρον, τόσο για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου, όσο και για νέες επιτυχίες στον νέο διευρυμένο Δήμο Σοφάδων."
Μετά τιμής
Κατσάρας Βασίλειος
Δήμαρχος Σοφάδων
&
Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Σ



*Αν χρειάστηκαν δώδεκα (!) χρόνια για την επίτευξη της δημοπράτησης του έργου πόσα θα χρειαστούν για την υλοποίησή του; 


*Το παραπάνω βίντεο φτιάχτηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Καραϊσκάκια 2009. Θέμα των εκδηλώσεων ήταν η καταστροφή του περιβάλλοντος και δημιουργήθηκε από την Σοφία Φαλούτσου, με πρωτοβουλία της προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κα Σταθοπούλου.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παραιτήθηκε ο Δήμαρχος Σοφάδων
Κυριακή, 31 Οκτώβριος 2010 10:52 Admin Καρδίτσα - Πολιτικά
E-mail Εκτύπωση PDF

Κατσάρας ΒασίλειοςΤην παραίτηση του από το δημαρχιακό αξίωμα είχαμε αιφνιδιαστικά από τον Βασίλη Κατσάρα Δήμαρχο Σοφάδων δύο μήνες πριν εκπνεύσει η τετραετής θητεία του. Ο Κος Κατσάρας επικαλέστηκε στην αίτηση παραίτησής του προσωπικούς λόγους που δεν του επιτρέπουν την ολοκλήρωση της θητείας του.



Η αίτηση παραίτησης για προσωπικούς λόγους υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010 και συγκεκριμένα στην Γ.Γ. της Περιφέρειας Καλλιόπη Γερακούδη. Η Κα Γερακούδη την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010 έκανε δεκτή την παραίτηση του Δημάρχου Σοφάδων και προχώρησε τις διαδικασίες αναπλήρωσής του σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ 3 του Ν. 3463/06 το οποίο ορίζει τα ακόλουθα:

"Αν αυτός που έχει εκλεγεί δήμαρχος παραιτηθεί, εκπέσει, αποβιώσει ή η θέση του μείνει κενή, τα καθήκοντα του δημάρχου εκτελεί, ώσπου να εκλεγεί νέος δήμαρχος, ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας εκείνος που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Αν δεν υπάρχουν σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού, τακτικοί ή ανα- πληρωματικοί, τα καθήκοντα του δημάρχου εκτελεί ο σύμβουλος του πρώτου επιλαχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση. Αν δεν υπάρχουν σύμβουλοι του πρώτου επιλαχόντος συνδυασμού, καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντα του δημάρχου σύμβουλοι από τους λοιπούς συνδυασμούς με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης και με τη σειρά που έχουν ανακηρυχθεί από το αρμόδιο δικαστήριο".

Ο Κος Κατσάρας ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 1986 όπου και εκλέγει για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σοφάδων ενώ από την θέση του Δημάρχου υπηρέτησε τον Δήμο Σοφάδων την οκταετία 1995-2002 αλλά και από το 2007 μέχρι και σήμερα.




Πάντως μεγάλε μου αρέσεις να είσαι επίκαιρος

Δημοσίευση σχολίου

Σxολίασε