29 Ιαν 2011

Η βιομάζα φέρνει.. την ανάπτυξη;

by no_neutral
πηγή: Πρωινός Τύπος



Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας Καρδίτσας Συν.Π.Ε. (ΕΣΕΚ), εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και ενημέρωσής τους για τους σκοπούς και τις δυνατότητες της ΕΣΕΚ, επισκέφτηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου τον δήμαρχο Σοφάδων κ. Μπάμπη Παπαδόπουλο.





Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση της βιομάζας*  για ενεργειακούς σκοπούς, τα οποία όμως ταυτόχρονα επηρεάζουν πολλές πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ αυτών τέθηκαν:
- Η αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών με στόχο την παραγωγή βιομάζας, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς ( π.χ. κτηνοτροφία, άλλες καλλιέργιες).
- Η αξιοποίηση της φυτικής βιομάζας που συλλέγει ο δήμος (κλαδονομή) για ενεργειακούς σκοπούς.

Ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος απευθυνόμενος προς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΚ ανέφερε ότι ο Δήμος Σοφάδων διαθέτει μεγάλες δημοτικές εκτάσεις (π.χ. στη θέση Τσικαρλί), οι οποίες επιδέχονται αξιοποίησης. Θα μπορούσε να συζητηθεί η διάθεση ενός τμήματος για την εγκατάσταση κάποιας παραγωγής μονάδας της ΕΣΕΚ, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εργαλείο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, θα μπορούσε να παραδίδει στην ΕΣΕΚ τη φυτική βιομάζα που συλλέγει, δεδομένου ότι η διάθεσή της αποτελεί πρόβλημα για όλους τους δήμους.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος παρουσίασε το πρόβλημα υψηλού κόστους που αντιμετωπίζουν οι δυναμικοί αγρότες της περιοχής, οι οποίοι χρησιμοποιούν θερμική ενέργεια ως βασική συνιστώσα της παραγωγής τους (θέρμανση φυτωρίων παραγωγής φυτών πιπεριάς, ντομάτας, καπνού, ξήρανση καπνού κλπ). Αναρωτήθηκε αν είναι δυνατή η υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης με τη μορφή βιομάζας την οποία θα χρησιμοποιήσει και η ΕΣΕΚ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, όπως τόνισε και εξασφαλιστεί φθηνή ενέργεια στους αγρότες, τότε οι καλλιέργειες στο Δήμο Σοφάδων θα πάρουν άλλη κατεύθυνση και οι αγρότες μπορούν να προσδοκούν καλύτερες ημέρες.



Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΕΚ ενημέρωσε το δήμαρχο ότι η απόφαση για την εγκατάσταση της μονάδας θα ληφθεί μέσα στο προσεχές διάστημα. Για το θέμα θα υπάρξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (γι' αυτό έγινε και η επίσκεψη του Δ.Σ. στο Πανεπιστήμιο την προηγούμενη εβδομάδα) και με τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού. Ευχαρίστησε το δήμαρχο για το ενδιαφέρον και τη διάθεση να υποστηριχτεί η ΕΣΕΚ και επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΣΕΚ να διαθέτει τη συμπαραγώμενη ενέργεια, με πολύ ευνοϊκούς όρους, σε αγρότες ή επιχειρήσεις που λειτουργούν ή θα εγκατασταθούν κοντά στη μονάδα, εφ' όσον ο Δήμος παραχωρήσει την έκταση.
Σχετικά με την υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης από βιομάζα της ίδιας μορφής που θα χρησιμοποιεί και η ΕΣΕΚ δεσμεύτηκε να απαντήσει αφού διερευνηθεί το θέμα διεξοδικά από ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (τμήμα Μηχανολόγων, Γεωπονική Σχολή) , το ΤΕΙ (τμήμα Τεχνολογίας Ξύλου), αλλά και μετά από έρευνα αγοράς για τη διαθεσιμότητα και το κόστος του κατάλληλου εξοπλισμού (καυστήρες κλπ). Πρότεινε μάλιστα τις επόμενες μέρες να συνδιοργανωθεί μια ενημερωτική εκδήλωση στους Σοφάδες, για το θέμα, στην οποία θα κατατεθούν επιστημονικές απόψεις, τεχνικές λύσεις, καθώς και οικονομικά στοιχεία (κόστος, εξοπλισμού, πρώτης ύλης, εκτίμηση της οικονομικής ωφέλειας από την υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης κλπ).

Υπενθιμίζεται ότι συνεχίζεται η διαδικασία αγοράς μερίδων και εγγραφής μελών. Ο λογαριασμός στην Συνεταιριστική Τράπεζα είναι ο 20909. Η διαδικασία αγοράς έχει ως εξής:
Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν στην Συνεταιριστική Τράπεζα το αντίτιμο των μερίδων (κόστος κάθε μερίδας 1.000 ευρώ και κόστος εγγραφής 60 ευρώ). Στη συνέχεια θα πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ. ΑΕ.) Αλλαμανή 27 και Μπλατσούκα, 2ος όροφος, όπου συμπληρώνεται η αίτηση εγγραφής μέλους.
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
  • Φωτοτυπία ταυτότητας
  • Απόδειξη αγοράς μερίδων από την Συνεταιριστική Τράπεζα
  • ΑΦΜ
Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει κανείς μέλος είναι απαραίτητη η αγορά της υποχρεωτικής συνεταιριστικής μερίδας και η καταβολή της εισφοράς εγγραφής. Οι συνέταιροι μπορούν να αποκτήσουν το πολύ έξι συνολικά μερίδες.

Πληροφορίες για την ΕΣΕΚ: Αναπτυξιακή Καρδίτσας ΑΑΕ ΟΤΑ και στα τηλέφωνα 24410 42363 / 26345 / 25045

Συνεδριακή Ημερίδα για τις Τεχνολογίες Αξιοποίησης Βιομάζας

* Με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σxολίασε