8 Ιαν 2009

ΑΛΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΟΦΑΔΩΝ


by the_chief

Του Τηλέμαχου Πώποτα
Π. Δημάρχου Σοφάδων
(δημοσίευμα του "Νέου Αγώνα")

Εδώ και δυο μήνες περίπου η Δημοτική Αρχή Σοφάδων έφερε προς συζήτηση στο Δ.Σ θέμα αλλαγής του χώρου τέλεσης της εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς που εδώ και δεκαετίες διεξάγεται στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης.
Παρά τις δικές μας αντιδράσεις και του συνολικού σχεδόν εμπορικού κόσμου για τη μη απομάκρυνση της Λαϊκής αγοράς από το εμπορικό κέντρο, η Δημοτική Αρχή προχώρησε αλαζονικά στην αλλαγή θέσης, αρχικά με προορισμό αυτή να γίνει στην οδό 25ης Μαρτίου.
Δεν πέρασαν 15 μέρες και με νέα τους κατά πλειοψηφία απόφαση αλλάζουν εκ νέου τη θέση και ορίζουν πλέον ως χώρο τον τελευταίο δρόμο δυτικά της πόλης που ξεκινάει από το S/M ΓΑΛΑΞΙΑΣ και καταλήγει στο σιδηροδρομικό σταθμό. Δρόμος που λειτουργεί για τις περιφερειακές ανάγκες των κατοίκων και δεν διαθέτει πολλαπλές προσβάσεις. Με λίγα λόγια δρόμος απόμακρος και ακατάλληλος.
Στη συνέχεια έμποροι της πόλης με επιστολή τους προς το Δ.Σ ζήτησαν η λαϊκή αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί στο κέντρο της πόλης.
ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΝ παντελώς, χωρίς ο Δήμαρχος να δώσει έστω μια επουσιώδη εξήγηση για τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει μια απόφαση .
Μια απόφαση που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στον ντόπιο εμπορικό κόσμο μια και θα αποτρέπει οποιονδήποτε επισκέπτη – πελάτη της Λαϊκής να μπει στο κέντρο της πόλης. Έτσι μια καθιερωμένη εμπορική μέρα που ήταν το Σάββατο για τους Σοφάδες θα εξελιχθεί σε ημέρα εμπορικού μαρασμού.
Και το Αλαλούμ δεν σταματά εδώ. Βάσει του τελευταίου ισχύοντος νόμου <<περί λαϊκών αγορών>> οι αποφάσεις των Δ.Σ είναι γνωμοδοτικές και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι πλέον αυτή που επικυρώνει ή μη τις οποιεσδήποτε αποφάσεις των Δήμων σχετικά με τις Λαϊκές αγορές. Κάτι που μέχρι σήμερα ακόμη δεν έχει γίνει. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται ακόμη σε ισχύ η προηγούμενη απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για το χώρο τέλεσης της Λαϊκής Αγοράς. Δηλαδή, η οδός Πλαστήρα.
Πράγματα απλά που προϋποθέτουν κοινή λογική.
Απλή λογική για όλους, εκτός των αρχόντων της Δημοτικής Αρχής.
Κι έτσι έφτασε το πρώτο Σάββατο του έτους στις 3-1-2009 όπου ο ολίγων ωρών Αντιδήμαρχος κινητοποιεί την Αστυνομία προκειμένου να εκδιώξουν δια της ΒΙΑΣ τους μικροπωλητές της Λαϊκής Αγοράς από το χώρο που όπως προανέφερα νομίμως κατέχουν μέχρι σήμερα. Διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλλους, με την άγνοια των νόμων να κυριαρχεί στους εγκεφάλους των Δημοτικών Αρχόντων, και ενώ γνωρίζουν ότι εκκρεμεί ένταση του σωματείου Λαϊκών αγορών προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Και θα ήθελα με την ευκαιρία να ρωτήσω το Δήμαρχο: Σας αφήσαμε ένα σοβαρό κληροδότημα με την πρόσληψη Νομικού Συμβουλίου, και μάλιστα ικανού Νομικού Συμβούλου.
Δεν τον συμβουλεύεστε κ. Δήμαρχε; Και δείχνετε και στην κοινωνία μας αυτό που επιβεβαιώνεται συνεχώς και στα Δημοτικά Συμβούλια. Πλήρη άγνοια της νομοθεσίας.
Συνέλθετε γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη τη Διοίκηση και ο εμπορικός κόσμος τη στήριξή σας.
Και εάν συνέλθετε λίγο περισσότερο θα επαναφέρετε τη Λαϊκή ξανά σε κεντρικό δρόμο.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΟΦΑΔΙΤΩΝ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αποψή μου είναι οτι λαική αγορά πρέπει να λειτουργεί σε κοντινό μέρος ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι.

Δημοσίευση σχολίου

Σxολίασε