25 Φεβ 2011

Τα παράπονά σου..

by no_neutral
πηγές: Δήμος Σοφάδων, E-Lawyer, Συμπαραστάτης των Αθηνών, online-press

.. στον συμπαραστάτη.


Τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σοφάδων για 51 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης. Μεταξύ των άλλων, ο Δήμαρχος θα εισηγηθεί το ζήτημα της επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, στα πλαίσια των θεσμικών αλλαγών του Καλλικράτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τι είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης;

Είναι ένας νεοεισαχθής θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν διαμεσολαβητή, έναν τοπικό συνήγορο του πολίτη. Ο κάθε δημότης θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνει τα παράπονά του, όσων αφορά τις δημοτικές υπηρεσίες , στον Συμπαραστάτη.

Πιο συγκεκριμένα:
Αρμοδιότητα του Συμπαραστάτη είναι η εξέταση καταγγελιών των άμεσα θιγόμενων πολιτών και των επιχειρήσεων, για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου. Αποστολή του είναι η διαμεσολαβητική επίλυση των διαφορών αυτών, λειτουργώντας δηλαδή ως ένας εξωδικαστικός μηχανισμός, όπως και ο Συνήγορος του Πολίτη. Σύμφωνα με τον νόμο "Καλλικράτη", ο Συμπαραστάτης έχει υποχρέωση να απαντά στον πολίτη εγγράφως ή ηλεκτρονικώς εντός τριάντα (30) ημερών. Η αρμοδιότητα αυτή δεν αναιρεί βέβαια την αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά καθένας καταλαβαίνει ότι ένας Συμπαραστάτης που λειτουργεί σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα σε πολύ ταχύτερο χρονικό διάστημα, λόγω και της εγγύτητάς του με την πηγή του προβλήματος, αλλά και της σταδιακά αποκτώμενης εξειδίκευσης στα δημοτικά ζητήματα που ανακύπτουν.
Μια δεύτερη αρμοδιότητα είναι η δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης του Συμπαραστάτη με τη διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε κατά περίσταση, είτε στο πλαίσιο της Ετήσιας Έκθεσης που οφείλει να συντάσσει και η οποία πρέπει να συζητείται υποχρεωτικά στα δημοτικά συμβούλια και να αναρτάται στις ιστοσελίδες τους.
Ο Συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες θα πρέπει να του διαθέτουν επαρκές προσωπικό και τα απαιτούμενα για την επαρκή ενάσκηση των καθηκόντων του.

Ποιός μπορεί να γίνει Συμπαραστάτης;

Οποιοδήποτε πρόσωπο εγνωσμένου “κύρους και εμπειριών”. Τα κριτήρια δηλαδή θα πρέπει να είναι η εμπειρία και η σχέση με το διοικητικό δίκαιο, ειδικά με το δίκαιο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης καλό θα είναι να έχει γνώση και σχέση με τις διαδικασίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, όπως η έκδοση αδειών.
Ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός Δήμου, Περιφέρειας ή Βουλευτής.

Πως επιλέγεται ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης;

Ο κάθε ενδιαφερόμενος εγνωσμένου “κύρους και εμπειριών”, θα πρέπει να δηλώνει την υποψηφιότητά του, ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης.
Κατόπιν, το δημοτικό συμβούλιο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις υποψηφιότητες, επιλέγει το τελικό πρόσωπο, μέσω μυστικής ψηφοφορίας, ώστε να αποφευχθούν -ει δυνατόν- οι παρασκηνιακές διεργασίες. Το επιλεγόμενο πρόσωπο θα πρέπει να τυγχάνει της ευρείας αποδοχής του δημοτικού συμβουλίου (2/3). Με την ίδια πλειοψηφία παρέχεται η δυνατότητα ανάκλησης της επιλογής του, για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του, με ειδική αιτιολογία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του δημάρχου Σοφάδων, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες: από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 έως 12:00 στο γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αρμόδια υπάλληλος: Έλενα Σβάνα , τηλ. 24433-53216 & 53209
Διεύθυνση: Κιερίου 49 – Τ.Κ 43300.

Η θέσπιση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης δεν έγινε για να βολευτεί κάποιος που δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το πρόσωπο που θα αναλάβει την συγκεκριμένη αποστολή οφείλει να επιδείξει απόλυτη συγκέντρωση και προσήλωση στο ρόλο του. Δεν πρέπει να εργάζεται σε άλλες “θέσεις” και φυσικά να μην έχει συγκρούσεις συμφερόντων με άλλους ανθρώπους. Τα βασικά στοιχεία που δίνουν νόημα και υπόσταση στην ανεξαρτησία της νέας αρχής είναι η αμεροληψία και η διαφάνεια. Σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου συμπαραστάτης είναι ο ανεξάρτητος, δίκαιος, αμερόληπτος και αποστασιοποιημένος “κριτής” που αποφασίζει με βάση το νόμο για τα συμφέροντα πρωτίστως του Δημότη και κατόπιν της δημοτικής αρχής. Άλλωστε γι' αυτό ονομάζεται συμπαραστάτης του Δημότη και όχι του Δημάρχου ούτε της δημοτικής αρχής. Απαραίτητο στοιχείο για την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου είναι να αιτιολογηθεί η επιλογή του με συγκριτική εξέταση όλων των υποψηφιοτήτων και να επιλεχθεί ένα πρόσωπο ικανό, ανεξάρτητο και χρήσιμο για τους δημότες και όχι ένα ανώδυνο πρόσωπο - “μαριονέτα”, το οποίο θα συνδράμει την προσπάθεια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής να αποσείσει τις ευθύνες της και να ασκήσει ανεξέλεγκτα τις εξουσίες της. Θα πρέπει η επιλογή να γίνει χωρίς παραταξιακές εξαρτήσεις και λογικές και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα σε κάθε Δημοτικό Σύμβουλο να ψηφίσει ελεύθερα και να επιλέξει το κατάλληλο πρόσωπο σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου και το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών. 

Εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη είναι η πρόταση του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου και της πενταμελούς ομάδας του, η οποία στηρίζεται στα εξής τρία βήματα: 

  • Με την παραλαβή της καταγγελίας άμεση κλήση - ενημέρωση στην καταγγελόμενη δημοτική υπηρεσία εντός 24 ωρών. Έστω και τηλεφωνική αίτηση επίλυσης του προβλήματος.
  • Έπειτα από δύο - τρεις μέρες και εφόσον δεν έχει συμμορφωθεί η υπηρεσία, μετάβαση στον ίδιο το χώρο για συζήτηση με τον διευθυντή τους για να βρεθεί η κοινή λύση. 
  • Εάν και πάλι δε βρεθεί λύση, σύνταξη πορίσματος, δηλαδή γραπτού κειμένου που θα καταγράφει τις προσπάθειες της ομάδας του Συμπαραστάτη, τη βασιμότητα του παραπόνου του δημότη, κοινοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο και ανάρτηση στο διαδίκτυο. 
Μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενώς για τα παραπάνω στην ιστοσελίδα του Βασίλη Σωτηρόπουλου E-Lawyer, καθώς και να διαβάσετε τις προτάσεις της ομάδας του στην ιστοδελίδα "Συμπαραστάτης των Αθηνών".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σxολίασε