27 Φεβ 2011

Διατροφική ή ενεργειακή ασφάλεια;

by no_neutral
πηγές: facebook, miakriti

Ο Δήμος Σοφάδων σε συνεργασία με την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) και την τεχνική υποστήριξη της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ ΑΕ) διοργανώνει ημερίδα την Κυριακή 27/02 με θέμα την υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης από βιομάζα.
Στην ημερίδα, που θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων καλούνται να παρευρεθούν όλοι οι αγρότες αλλά και οι επαγγελματίες που αναζητούν τρόπους μείωσης του κόστους παραγωγής και λειτουργίας της επιχείρησης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας:

10.30 - 11.00        Εγγραφή Συνέδρων
11.00 - 11.15        Χαιρετισμοί
11.15 - 11.30        "Οι μπρικέτες και τα pellets. Πλεονεκτήματα και προβλήματα. Προδιαγραφές και απαραίτητος εξοπλισμός για την παραγωγή." Νταλός Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΤΕΙ Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας)
11.30 - 11.45        "Η παραγωγή βιομάζας από άγρια αγκινάρα" Δαναλάτος Νίκος, Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
11.45 - 12.00        "Η παραγωγή pellets στην Ελλάδα" Νασίκας Κώστας, Οικονομολόγος, Μέλος Δ.Σ Ελληνικής Εταιρίας Βιομάζας
12.00 - 12.15        "Η κατασκευή λεβήτων βιομάζας στην Ελλάδα" Ζαφειρίδης Χρήστος, Κατασκευαστής Λεβήτων KOMBI
12.15 - 12.30        "Καυστήρες και λέβητες βιομάζας" Μαλαβάκης Ιωάννης, Προμηθευτής Λεβήτων
12.30 - 12.45        "Η κατασκευή λεβήτων βιομάζας στην Ελλάδα" Σαμαράς Νίκος, Κατασκευαστής Λεβήτων
12.45 - 13.00        "Ο ρόλος της ΕΣΕΚ στην υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης από βιομάζα" Μπέλλης Βασίλης, Γραμματέας Δ.Σ ΕΣΕΚ, Γενικός Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ ΑΕ
13.00 - 13.30        Συζήτηση
13.30                    Συμπεράσματα - Λήξη



Το τελευταίο διάστημα, οι παραγωγοί, αναζητώντας απεγνωσμένα καινούργιους εισοδηματικούς πόρους, πέραν των παραδοσιακών καλλιεργειών ή των επιδοτήσεων, στρέφονται όλο και πιο έντονα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στις εναλλακτικές καλλιέργειες. Αρχής γενομένης από τα φωτοβολταϊκά, αρκετοί αγρότες έχουν εκμαυλιστεί από τις υποσχέσεις για μεγάλα εισοδήματα και ελάχιστη εργασία. Ωστόσο, κανείς δεν συνυπολογίζει το ουσιαστικότερο όλων. Όλες αυτές οι εναλλακτικές συμβάλουν στο ήδη έντονο πρόβλημα επισιτισμού που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα, αφού θα αντικαταστήσουν την παραγωγική γη. Σήμερα το αγροτικό έλλειμμα φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και η χώρα από το 2000 δεν είναι αυτάρκης σε σιτηρά. Συμπερασματικά, το δίλημμα που προκύπτει είναι το εξής:

Εμπεριστατωμένες απαντήσεις δίνει η Ελένη Καπετανάκη – Μπριασούλη, Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο κείμενό της περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊκών) σε αντιδιαστολή με την παραγωγή τροφής.

Δείτε επίσης:
"Σκάνδαλο με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά"
"Η βιομάζα φέρνει την ανάπτυξη;"

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι γεγονός ότι πολλοί αγρότες επένδυσαν στα φωτοβολταικα και τελικά απλά έχασαν χρόνο και χρήματα.

Δημοσίευση σχολίου

Σxολίασε