15 Φεβ 2011

"Το μουσαφιριό"

by the_chief

 















Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας παρουσιάζει την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου το Ημερολόγιο 2011 στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων στις 11 π.μ. Η φετινή έκδοση αναφέρεται στην παράδοση του τόπου μας. Μέλη του συλλόγου θα παίξουν ένα μικρό θεατρικό με τίτλο "ΤΟ ΜΟΥΣΑΦΙΡΙΟ". Το ημερολόγιο θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους. Είναι όλοι καλεσμένοι.












Ο Σύλλογος πραγματοποίησε την ετήσια χορευτική συνεστίαση την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011. Έκοψε πρωτοχρονιάτικη πίτα και παρουσίασε το δέκατο στη σειρά ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2011, αφιερωμένο και αυτό στην παράδοση του γενέθλιου τόπου του, των Σοφάδων.



























Συγκεκριμένα στις σελίδες του Ημερολογίου καλύπτεται η αρχιτεκτονική του παλιού σοφαδίτικου σπιτιού, τα οικοδομικά υλικά, η ‘’επίπλωση’’, που εξυπηρετούσε τις βασικές ανάγκες της οικογένειας. Ακόμα οι βοηθητικοί χώροι του νοικοκυριού: (το νταμ, ο αχυρώνας, οι αχλαδιές, το πλυσταριό, το μαγειρειό, ο εξοπλισμός του μαγειριού, τα γεωργικά εργαλεία. Ένα μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία, το μαγείρεμα και την αποθήκευση χειροποίητων προϊόντων που εξασφάλιζαν τροφή για όλο το χρόνο όχι μόνο για τους Σοφαδίτες αλλά και για τα ζωντανά τους.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται το διαιτολόγιο’’ της τότε εποχής και κάποιες χαρακτηριστικές καραγκούνικες συνταγές γλυκών και φαγητών. Το ‘’μουσαφιριό’’, οι ετοιμασίες, όταν έρχονταν κάποιος μουσαφίρης στο σπίτι, δείχνει τη ζεστασιά της σοφαδίτικης φιλοξενίας. 

Στιγμιότυπο από την θεατρική παράσταση των παιδιών του Συλλόγου που ζωντάνεψαν μια σκηνή από το "μουσαφιριό"
Στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ υπάρχουν ακόμα οι Παγκόσμιες Ημέρες κατά μήνα, χρήσιμες πληροφορίες για το σύλλογο και τις δραστηριότητές του, καθώς και κάποιες αναφορές σε αρχαιολογικά και νεότερα αξιοθέατα πόλεων και χωριών από τον Καλλικρατικό Δήμο Σοφάδων. Τα κείμενα και η επιμέλεια του ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ είναι των κυρίων Έβης Σταφυλά-Γκυζάνη και Ελένης Παπαλοπούλου- Τσέργα. Νομίζουμε ότι και αυτή η συλλεκτική έκδοση με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποτελεί μια μελέτη που ταξιδεύει τους αναγνώστες σε ιστορικά και λαογραφικά μονοπάτια των Σοφάδων του χθες και του σήμερα.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Γραμματέα του Συλλόγου, κ. Παπαλόπουλο Δημήτρη για την ενημέρωση, την προθυμία συνεργασίας και την παροχή του υλικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σxολίασε